פרגולות נותנות פיתרון מצוין כמחסה מפני גשם או שמש. הן מוסיפות נפח לגינה ומהוות חלק בלתי נפרד מעיצובו של הבית. כמובן שלכל פרגולה יש יעוד שונה ולכן כדאי לשבת ולתכנן כיצד יש לבנות אותה.
השיקולים הרלוונטים בתכנון פרגולה:
ייעוד: מהי מטרת הפרגולה? פרגולה שתגן מפני השמש או פרגולה שתגן גם מפני הגשם? חומרי הגלם והתכנון יושפעו מתפקידה של הפרגולה וכך גם העיצוב.
תקציב: מסגרת התקציב תשפיע על בחירת חומרי הגלם עבור הפרגולה. לדוגמא, פרגולה מעץ אורן בחתך דק תהיה זולה יותר מאשר פרגולה גושנית. בנוסף לבחירת חומרי הגלם, ככל שהפרגולה תהיה גדולה יותר ומעוצבת יותר, כך מחירה יגדל.
סקיצה של פרגולה מעץ בשלב התכנון
גודל: גודלה של הפרגולה הוא מוגבל משיקולי תקציב ועיצוב גם יחד.
פרגולה גדולה מאוד יכולה להשרות אווירה קצת חשוכה, ולעומתה פרגולה קטנה מדי עלולה ליצור צל קטן מידי. כמובן שניתן לפתור את הבעיות הללו על ידי בחירה נכונה של חומרי הגלם.
נקודה נוספת היא שככל שהפרגולה גדולה יותר, כך היא זקוקה ליותר תמיכה, ולכן מיקומי העמודים והעיצוב יושפעו אף הם מהגודל.
חומרי גלם: עץ אורן ועצים נוספים (בחתך גושני) הם עצים פופולרים לבניית פרגולות כיום. ניתן להשיגם בכל מחסן עצים, הם נוחים לעבודה ומאפשרים חופש פעולה בבניית השלד. בחירת חומר הגלם של הגג תשפיע אף היא מחירה ועיצובה של הפרגולה. לדוגמא, פרגולה עם רעפים חייבת להיות בעלת שיפוע שיאפשר את התקנת הרעפים.
עיצוב: בבניית פרגולה ניתן לשלב מספר חומרי גלם שונים וכמובן גם בעיצובים שונים. אפשר לשלב בין עמודים מאבן לשלד מעץ, להכניס אלמנטים מברזל ואף לשלב גופי תאורה מובנים בתוך הפרגולה. כיום ניתן גם להזמין קורות מיוחדות שעשויות מעץ רב שכבתי אשר יכולות לשמש לבניית פרגולות שלא היה ניתן לבנות בעבר (כגון פרגולות מעוגלות או בעלות מפתח רחב במיוחד בין עמוד לעמוד). ניתן היום אף לבנות פרגולה ללא עמודים בכלל.
תכנון פרגולות עץ בשילוב דקים ליד ברכת שחיה
פרגולה סטנדרטית ובעלת עיצוב פשוט היא קלה לתכנון ולביצוע. לעומת זאת, במידה ומעוניינים בפרגולה מעוצבת ומסובכת, כדאי להעסיק בעל מקצוע איכותי ובעל ניסיון בתחום. כמובן שעיצוב מסובך יותר, משמעותו מחיר יקר יותר.
לסיכום, בתכנון של פרגולה יש הרבה חופש פעולה. השיקולים בבחירת הגודל וחומרי הגלם יושפעו ממסגרת התקציב הקיים, מהיעוד של הפרגולה ומהעיצוב הרצוי.