אנשים רבים מתלבטים בנוגע לעיצוב הפרגולה שלהם ובעיקר בנוגע למיקום עמודי הפרגולה. בחירה בנוגע למיקום עמודי פרגולות הינה משמעותית הן מבחינה עיצובית והן מבחינה הנדסית. כלומר, המיקומים שבהם נציב את עמודי הפרגולה ישפיעו הן על התחושה העיצובית של הפרגולה והן ההשתלבות של הפרגולה בגינה. במקביל כמובן שנצטרך לתכנן את הפרגולה באופן כזה שתהיה חזקה ויציבה מבחינה הנדסית.
שיקול עיצובי לבניית פרגולות
בניית פרגולות עם מספר רב של עמודים או לחילופין הקמת פרגולות על ידי הצבת עמודים במרחקים קצרים זה מזה, תוביל ליצירת אשליה של חלל סגור מתחת לפרגולה. פרגולות כאלה לרוב מזכירות גזיבו ויתאימו למי שמעוניין ביצירת אשליה של מרחב סגור. פרגולות אשר בנויות עם עמודים במרחקים קצרים נותנות תחושה של פרטיות אך מנגד יוצרות הפרדה בין המרחב שמתחת לפרגולות לבין החצרות בהן הן בנויות.
מנגד, הקמת פרגולות עם מספר קטן של עמודים או לחילופין בניית פרגולות על ידי מיקום העמודים במרחקים גדולים זה מזה, תוביל לתחושה של חלל פתוח ואין סופי. פרגולות אשר בנויות בצורה זו לרוב פחות מורגשות אלא משתלבות בצורה טובה יותר עם הגינה. ככל שהמרחק בין עמודי הפרגולה גדול יותר, כך תיווצר תחושה שהפרגולה היא חלק בלתי נפרד מהגינה וכי לא מדובר בשני מרחבים שונים.
כמו כן, על מנת ליצור תחושה שהפרגולה הינה חלק בלתי נפרד מהגינה, לקוחות רבים בוחרים להקים בחצר שלהם פרגולה תלויה. פרגולות תלויות הן פרגולות שבנויות ללא עמודים אלא תלויות באמצעות כבל מתכת או אביזר מתכת מלמעלה. פרגולות תלויות הפכו לפופולאריות מאוד בשנים האחרונות מאחר והן מאפשרות את קירוי החצר מבלי לעשות שימוש בעמודים אשר חוסמים את שדה הראיה ונתונים תחושה של מרחב סגור. כמו כן, פרגולות תלויות מתאימות מאוד למרפסות קטנות, אשר אין בהן מספיק מקום להצבת עמודים.
פרגולה עם עמודים במרחקים קצרים זה מזה (באדיבות מוגלי תכנון ובנייה בעץ)
שיקול הנדסי לבניית פרגולות
הקמת פרגולות עם עמודים שמוצבים במרחקים קצרים אינה מהווה לרוב אתגר הנדסי מסובך. בדרך כלל ניתן להשתמש בקורות עץ סטנדרטיות עבור בניית פרגולות אלו ולא תיווצר בעיה של חוזק הנדסי. מנגד, הקמה של פרגולות עם מיפתח רחב בין העמודים מהווה אתגר הנדסי אשר יש לתכנן אותו ולקחת אותו בחשבון לפני שרוכשים עצים עבור הפרגולה.
ככלל, ככל שהמיפתח בין העמודים של הפרגולה הינו רחב יותר, כך צריך להשתמש בקורות עץ עבות יותר בין העמודים. הסיבה לכך הינה עיצובית והנדסית כאחת. כלומר, שימוש בקורה ראשית של פרגולה (הקורה שמחברת בין עמודי הפרגולה) אשר אינה עבה דיה עלול להוביל במקרה הטוב "ליצירת בטן" בקורה הראשית, ובמקרה הרע לקריסה של הפרגולה.
בעבר, בעלי מקצוע רבים ניסו לחסוך בעלויות ובחרו בקורות עץ ראשיות לפרגולות אשר אינן עבות מספיק והדבר גרם לבלאי רב לאחר פרק זמן לא ארוך מיום הקמת הפרגולות. עוד היום, ניתן לראות פרגולות רבות אשר לקורה הראשית שלהן נוצרה "בטן". כאמור, הדבר פוגע במראה שלהן ולעיתים אף מהווה סכנה בטיחותית.
לעומת זאת, כיום ניתן להשיג קורות עץ גושני או עץ רב-שכבתי בכל אורך ובכל חתך על פי הדרישות העיצוביות וההנדסיות של כל פרגולה. הטכנולוגיה של העץ הרב-שכבתי מאפשרת הקמה של פרגולות בעלות מיפתח רחב מאוד בין העמודים.
מיפתח בין עמודים באורך 6 מטרים בפרגולה גושנית (באדיבות מוגלי תכנון ובנייה בעץ)
בחירת קורה ראשית לפרגולה על פי המיפתח בין העמודים
לקוחות רבים שואלים אותנו בפורום בנוגע למפרט הטכני הדרוש להקמה של פרגולה זו או אחרת. אחת השאלות הנפוצות הינה בנוגע לבחירה של קורה ראשית לפרגולה שלהם בהתחשב במרווח המתוכנן בין עמודי הפרגולה. כלומר, מהו העובי המינימאלי הדרוש לקורה הראשית של הפרגולה (זו אשר מונחת בין העמודים) בהינתן המיפתח בין עמודי הפרגולה:
מיפתח באורך עד 4 מ': לרוב ניתן להשתמש בקורה ראשית בעובי 20 ס"מ.
מיפתח באורך 4-5 מ': לרוב ניתן להשתמש בקורה בעובי 25 ס"מ.
מיפתח באורך 5-6 מ': לרוב ניתן להשתמש בקורה בעובי 25-28 ס"מ.
מיפתח באורך מעל ל-6 מ': יש להשתמש בקורה בעובי של למעלה מ-28 ס"מ. מאחר ומדובר בפרגולה גדולה, חובה להתייעץ עם בעל מקצוע.
ברצוננו לציין כי תמיד יש להתייעץ עם בעל מקצוע ו/או מחסן העצים שממנו נרכש חומר הגלם לפני שבוחרים בקורה זו או אחרת עבור פרגולות. הסיבה לכך טמונה בשיקולים נוספים אשר יש לקחת בחשבון כמו סוג הקירוי (לדוגמא: סנטף הינו חומר קל לעומת רעפי חרס אשר הינם חומר כבד), סוג העץ, המיקום הגיאוגרפי ועוד.