אז זהו! החלטתם שאתם רוצים לשדרג את הבית ולפנק את עצמכם בפרגולה. זה נוח, זה יעיל, זה כיף וזה אסתטי. בהחלט מגיע לכם. תהנו.
לאחר שבדקתם לגבי מחירים של פרגולות עץ אנחנו כאן כדי להאיר לכם זווית חשובה – זו של החוק. והפעם אנו אנשי בשורה. אם בעבר נאלצנו כולנו לעמוד בדרישות המתישות לקבלת היתרים ורישיונות בכל פעם שרצינו להוסיף תוספת קטנטנה לבית שלנו, בשנים האחרונות דברים השתנו.
ב-1 באוגוסט 2014 נכנסה לתוקפה הרפורמה בחוק התכנון והבנייה, הידועה בכינוייה "חוק הפרגולות" או "רפורמת הפרגולות". תיקון זה לחוק נועד לצמצם את הסחבת הבירוקרטית שהיתה מנת חלקנו ומציע הקלות למי שרוצה להוסיף אלמנטים פשוטים כמו מחסן, גדר, סגירת מרפסת, מיתקן פוטו-וולטאי, סככה וכמובן פרגולה. הרציונל שעומד מאחורי התיקון לחוק טוען כי הקמת מבנים קלים אלו בשטח פרטי אינה פוגעת בציבור או בסביבה, ועל כן משך הזמן לקבלת ההיתר להקמתם קוצר לשלושה מסלולים: 45 יום, 90 יום או ללא היתר כלל, כל זאת בהתאם למהות התוספת הרצויה.
פטור מהיתר בנייה לפרגולה
פרגולה, "מצללה" בעברית, מוגדרת כמבנה מחומרים קלים, ללא קירות, שתקרתו בנויה חלקית ומהווה משטח הצללה. אחד המאפיינים של הפרגולה הוא שלפחות 40% מהחלק העליון שלה, כלומר ממשטח ההצללה, יהיה פתוח ושהמרווחים בין חלקיו יהיו שווים.
פטור מהיתר בנייה לפרגולה ניתן בתנאים הבאים:
1. שטח הפרגולה לא יהיה יותר מ-50 מ"ר או עד רבע משטח הקרקע הפנוי ממבנים (לדוגמא, בדירת גן) או משטח הגג עליו היא בנויה (הגדול מביניהם).
2. הפרגולה תוקם רק על גבי הקרקע או על גג המבנה.
3. אם שטח הפרגולה עולה על 20 מ"ר, יש להודיע לרשות על הקמתה, באמצעות טופס "דיווח על ביצוע עבודה הפטורה מהיתר", בתוך 45 ימים ממועד ביצוע העבודה, ולצרף אישור מהנדס מבנים על עיגון הפרגולה, חוזקה ויציבותה. אין צורך להגיע פיזית לרשות ולהמתין לתשובה, ניתן למלא את הטופס המקוון, לשלוח אותו ולהתחיל מיד בבנייה, ללא צורך להמתין לקבלת אישור.
בנוסף להוראות החוק הכלליות, כל רשות מקומית הציבה תנאים נוספים להקמת פרגולה, והם משתנים בין ישוב לישוב. אמנם בדרך כלל מדובר בתנאים המגבילים את שטח הפרגולה (אם הוא גדול מאוד) או בכאלה הממשיכים קו עיצובי מסוים בו נוקטת הרשות, תוך התייחסות לחומרים מהם עליה להיות בנויה, לצבעים וכד', אולם אל תהססו ובדקו מה הרשות המקומית שלכם דורשת מכם.
חשוב לציין, שאין צורך אמנם לשלם אגרת בנייה עבור פרגולה הפטורה מהיתר, אך תשלום מיסים אחרים עדיין תקף.
מה עוד אומר החוק?
התיקון לחוק מתיר להקים ללא היתר בנייה גם אמצעי הצללה אחרים, כגון גגון או סוכך, בתנאי שהם מחוברים לפחות באחת מפיאותיהם למבנה, בנויים מחומרים קלים ואינם בולטים מהקיר יותר מ-2 מטרים. גגון או סוכך ששטחם עולה על 20 מ"ר, מחויבים אף הם בהודעה לרשויות ובאישור מהנדס.
אחת הדרכים הנוספות שנקבעו בחוק להתמודדות עם הבירוקרטיה ולשיפור תהליך הרישוי, היא המעבר למערכת מקוונת. עבור האזרח מדובר בבשורה של ממש. אופן הגשת הבקשה הופך נגיש, נוח ומהיר יותר, ובנוסף, מסוף שנת 2016 הוקמו ברחבי הארץ מכוני בקרה, בהם ניתן להפיק את כל האישורים הנדרשים מכלל הגורמים הממשלתיים עבור השיפוץ / בנייה, כגון: מכבי אש, משרד הבריאות, המשרד להגנת העורף וכד'.
התיקון לחוק מכיל גם הוראות להליך רישוי מקוצר. משמעות הדבר היא שבמידה והוגשה בקשה לבניית תוספת המצוינת בחוק אל רשות הרישוי והיא אינה מחזירה תשובה לגבי החלטה בנדון, אפשר לראות זאת כהחלטה לאישור הבקשה וכהיתר בפועל.
כמו כן, בכדי לקדם תכניות בנייה, נקבעו לוחות זמנים מירביים וקשיחים לאישור תכניות בנייה: בוועדות המקומיות – 12 חודשים; בוועדות המחוזיות – 18 חודשים; ותכניות מתאר ארציות – שנתיים. במקרה של אי עמידה בהם, רשאי מגיש הבקשה להעבירה לוועדה בדרגה גבוהה יותר.
רפורמת הפרגולות מעניקה סמכויות חדשות לוועדות המקומיות, הכוללות בעיקר אפשרות להוספת שטחי בנייה, אישור תכניות מצומצמות וניהול עצמאי של שטחי ציבור המצויים בשטח הרשות.
וכדי לקצר לכם עניינים...
משרד הפנים השיק אתר נגיש ונוח, המסביר באופן פשוט את מהות החוק ומרכז את כלל המידע והטפסים הנדרשים בנושא. כמו כן, בהתאם למקום מגוריכם, מפנה אתכם האתר אל ההנחיות המרחביות של הוועדה המקומיות, המשתנות כמובן מישוב לישוב. כך שבין אם אתם מתגוררים במטולה או באילת ואתם מתכוונים להקים פרגולה, חשוב מאוד שתתעדכנו גם בהנחיות אלה ולא רק בהוראות החוק הכלליות.
החקיקה המתייחסת לבניית פרגולה:
חוק התכנון והבנייה, התשכ"ה-1965, כולל תיקון 101 – חוק הפרגולות. החוק מסדיר את פעולות מוסדות התכנון בישראל בכל הרמות, ומפרט את תהליכי הבנייה בכל מוסד/ רשות.