פרגולות גושניות הן פרגולות שבנויות מעצים גושניים, כלומר פרגולות אשר בנויות מעצים עבים ומאסיביים. בשנים האחרונות ניתן לראות יותר ויותר פרגולות גושניות וזאת מהסיבה שיותר בעלי מקצוע יודעים לעבוד עם עץ גושני על-מנת לעבד אותו ולבנות ממנו פרגולות גושניות.
פרגולות גושניות כאמור הן בעלות מראה מסיבי ויש להן נוכחות מרכזית בחצר. מהסיבה הזו ניתן לומר על פרגולות כאלה שיש להן מראה מאוד ייחודי אשר תופס את העין ונראה מורגש, אך במקביל פרגולות גושניות לא מתאימות מבחינה עיצובית לכל חצר.
פרגולות עץ גושניות בצבע לבן בסביון
בחצרות קטנות למשל פרגולה גושנית עלולה ליצור אשליה אשר תקטין אף יותר את החצר בעיני המתבונן. לעומת זאת, בבתים גדולים אשר מוקפים בחצר גדולה, פרגולה גושנית תשתלב לרוב בצורה אופטימאלית עם הבית ותיתן אווירה יוקרתית.
לצורך בניית פרגולות גושניות ניתן להשתמש במגוון חומרי גלם, ולשלב גם עצים גושניים וגם אלמנטים ממתכת וחומרים אחרים. בארץ ניתן לראות פרגולות גושניות שנבנו לרוב מעצים מחטניים אירופאים, עץ קוב-דאגלס אמריקאי, עץ אלון גושני, ועוד מגוון עצים גושניים אחרים.
לכל אחד מהעצים יש מראה שונה ולכן לפני שבוחרים עץ גושני עבור פרגולה כדאי מאוד ללכת ולראות פרגולות שכבר בנויות ולהתרשם. ההבדלים במראה יכולים להיות בכמות הסדקים שיש בקורות, כמות העיניים ועד כמה למעשה העץ נראה חלק ועדין או לחילופין גס ובעל סיבים ופיתוחים בעץ.
גורם נוסף אשר משפיע על המראה של הפרגולה הינו החתך של הקורות והעמודים אשר איתם בונים את הפרגולה. ניתן להשיג בארץ קורות בעובי של 30 ס"מ על 30 ס"מ ולעיתים אף יותר. לרוב נעדיף להשתמש בקורות בחתך עבה יותר עבור העמודים מאשר הקורה המרכזית וקורות המשנה של הפרגולה. כאשר יש צורך בקורה חזקה כדאי להשתמש בקורה של עץ רב-שכבתי וזאת מהסיבה שהיא חזקה בהרבה מקורה של עץ גושני.
לצורך הדגשת היופי של העץ ובכדי לנצל את היופי של הקורות הגושניות שמשמשות לבניית הפרגולה, ניתן לשייף אותן באמצעות מברשת ברזל גסה עוד לפני הצביעה שלהן. האפקט של שיוף כזה הינו הדגשה של המרקם הייחודי ופיתוחי העץ אשר מאפיינים קורות של עץ גושני. לאחר השיוף כאשר צובעים את הפרגולה יתקבל מראה מיוחד ומודגש יותר של עץ בעל מראה גס.
ניתן לכסות פרגולות גושניות במגוון חיפויים כגון חיפוי במבוק שמעליו יונח סנטף לצורך הגנה מפני הגשם, או לחילופין להשתמש בחיפוי של לוחות עצים בחתך צר (סרגלי עץ) לצורך יצירת משטח מוצל. ניתן כמובן גם להשאיר את הקורות הגושניות כמו שהן מבלי להוסיף חיפוי מעליהן אם מעוניינים במראה של שלד . הבחירה תיעשה כמובן לפי הצרכים הפרקטיים (הגנה מפני שמש או גם מפני גשם) וגם לפי הצרכים העיצוביים.
פרגולת עץ גושנית מעץ רב-שכבתי מודבק בצורן
עלותה של פרגולה גושנית היא גבוהה יותר מאשר עלותה של פרגולה לא גושנית וזאת משתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה היא כמות חומר הגלם הדרושה לבניית הפרגולה שכן לצורך בניית פרגולה גושנית צריך להשתמש בכמות גדולה בהרבה של עץ לעומת בניית פרגולה רגילה. הסיבה השנייה היא כמות העבודה והזמן הדרוש לצורך עיבודו של העץ והכנת עמודי הפרגולה והקורות שיונחו על העמודים.
קיימות שיטות שונות ומגוונות לבניית פרגולות גושניות. לכל בעל מקצוע יש מיומנות שונה כאשר הוא ניגש לבנות פרגולה גושנית, ולכן חשוב לדעת באיזה עיצוב מעוניינים ולוודא שאותו בעל מקצוע שנבחר לביצוע העבודה יודע לבצע אותה לפי התוכנית שנבחרה.
לסיכום, לפני שניגשים לבנות פרגולה גושנית בבית מומלץ להחליט האם פרגולה גושנית בכלל מתאימה לבית ולחצר. לאחר מכן יש לבחור את סוג העץ שממנו תיבנה הפרגולה ורצוי גם את הצבע. השלב הבא הוא למצוא בעל מקצוע מקצועי ואמין אשר יודע לבנות פרגולה גושנית והשלב הסופי הוא לשבת מתחת לפרגולה וליהנות ממנה.
ניתן לקבל הצעת מחיר לפרגולה גושנית באתר "דק-פרגולה" ולנצל את יכולתם המקצועית של טובי בעלי המקצוע בישראל.